• ЈПД

#246: Обележавање Дана победе током наставе на даљину

Опште информације

  • Наставник:
    Мира Симеуновић
  • Назив школе:
    Кнез Сима Марковић, Барајево
  • Тип школе:
    Основна
  • Сектор:
    Јавни
  • Општина:
    Београд-Барајево
  • Предмет:
    Руски језик
  • Одељење:
    6,7 разред
  • Број ђака:
    90
  • Тип часа/наставе:
    Мешовити тип
  • Облик рада:
    Индивидуални

Циљ и исходи наставе

Циљ: усвајање и проширивање језичких и културолошких знања о највећем руском празнику - Дану Победе и увежбавање лексике у вези са том темом.
Исходи: поред усвајања језичких знања ученици ће усвојити нова знања о 2. светском рату и обележавању празника. Биће у стању да наведу називе, појмове, личности и догађаје у вези са победом над фашизмом, што ће их мотивисати на самостални истраживачки или креативни рад, уз примену знања руског и српског језика, историје, ликовне културе, информатике.


Детаљан опис

1. Припрема материјала за обраду: презентација „День победы“ на платформи Microsoft Swaу.
2. Избор додатног материјала: снимци на Youtube (песма „День победы“ и Парада у Москви 2019.).
3. Припрема интерактивних вежбања „Јубилеј“/“Юбилей“ на платформи LearningApps.
4. Припрема радова ученика за сајт школе, Youtube канал и овај конкурс.

Линкови за снимке и презентацију послати су мејлом свим ученицима од 5 – 8. разреда. Конкретан задатак добили су ученици 6. и 7. разреда: да на основу презентације ураде сет од четири вежбања „Јубилеј“ (послат линк).
На предлог да креативним радом обележимо овај велики празник, ученици су послали велики број разноврсних радова: више презентација и паноа, преко 30 цртежа, видео-спот, мини-изложбе (илустровано у презентацији у прилогу).

Ученици су стекли и проширили не само језичка знања, већ и знање историје. Осим тога, ова активност деловала је на њих васпитно, подстакла их је на логичко закључивање, на повезивање знања из разних предмета. У великој мери унапређено је разумевање културе и патриотске традиције руског народа, а учење кроз игру мотивисало је ученике на креативни и истраживачки рад.

Приказ активности ученика на сајту и Youtube каналу школе је својеврсна награда ученицима, јер се тиме њихов рад вреднује. Овом приказу су додате фотографије пригодних наступа наших ученика у Руском дому и у Дечјем културном центру, као и премијерно извођење песме „Синий платочек“ ученице 6. разреда (звучна подлога).


Платформе и опрема

Youtube, Microsoft Sway, LearningApps, Viber, Google Mail, телефон, компјутер


Дигитални алати

Постављена презентација посвећена Дану победе на платформу Microsoft Sway, ученицима преко Google Mail послат линк за презентацију, као и додатни материјал са Youtube. Наставник прави на платформи LearningApps интерактивна вежбања, са питањима која се односе на текст из презентације. Након читања и урађених вежбања ученици шаљу фотографије решења (и својих радова) путем Viber и Google Mail.


Литература

Интернет извори


Самопроцена часа

Увидом у достављене радове, извршена је процена броја ученика и уложеног труда. То је и овај пут било на завидном нивоу: од близу 90 ученика 6. и 7. разреда преко 60 њих урадило је интерактивне вежбе на платформи LearningApps. Осим тога, послали су око 50 креативних радова, док је презентацију (предвиђену за ученике свих разреда) на платформи Microsoft Sway погледало преко 130 ученика.


Оцена ученика

Током реализације ученици (и родитељи) су веома позитивно оцењивали начин рада, тему, своје и ангажовање наставника, и оваква спонтана оцена рада је искрена и поуздана. Други начини евалуације (изјашњавање по налогу наставника, нпр.) у овим условима би, по мом мишљењу, били вештачки.


Било је подршке од

Школе


Опис подршке

Подршка родитеља током реализације активности ученика, подршка тима за маркетинг школе у постављању радова на школски сајт и Youtube канал школе.


Предности и потешкоће за наставнике

Потешкоће: техничка опремљеност породица (постојање компјутера и мреже, број деце и број компјутера, као и могућност и спремност родитеља да прате свако дете), узраст ученика, као и статус наставног предмета. Анализом свих околности и прегледом расположивих модела и средстава, за презентовање материјала у расположивим околностима одабрала сам платформу Microsoft Sway, за вежбања LearningApps. Предност је у томе што се ова средства могу користити убудуће, када настава буде нормализована.


Предности и потешкоће за ученике

Потешкоће: техничка опремљеност породица (постојање компјутера и мреже, број деце и број компјутера, као и могућност и спремност родитеља да прате свако дете). Потешкоћу представља и недостатак навике ученика да на овај начин уче, тако да има ученика који се не сналазе.
Предност може бити могућност рада помоћу телефона, опуштен рад од куће, без притиска околине и временских ограничења, као и слобода у изражавању креативности.


Коментар

У презентацији, датој ученицима за обраду додати су линкови за публикације наставника на личном блогу (на руском језику) https://ped-kopilka.ru/users/simeunovic . Издвојено је неколико радова који се односе на тему 2. св. рата. У тим публикацијама је приказан рад ученика секције у претходним годинама: учешће у конкурсима, активности у практичној изради разних предмета (макета, сувенира, украса и сл.), истраживачки рад, неки наступи ученика. Све то треба да послужи као додатна мотивација ученицима за даљи рад.