• ЈПД

#372: Савремена онлајн екскурзија око света за шест дана/интердисциплинарна настава на виртуелном путовању

Опште информације

  • Наставник:
    Јасмина Франолић
  • Назив школе:
    Основна школа Савремена
  • Тип школе:
    Основна
  • Сектор:
    Приватни
  • Општина:
    Београд-Нови Београд
  • Предмет:
    Српски језик и књижевност, Свет око нас, Природа и друштво, Историја, Биологија, Географија, Грађанско васпитање, Енглески језик, Музичка култура, Ликовна култура
  • Одељење:
    Сви разреди Савремене основне школе и гимназије
  • Број ђака:
    6000
  • Тип часа/наставе:
    Систематизација градива
  • Облик рада:
    Групни рад

Циљ и исходи наставе

Савремена екскурзија је прилагођена узрасту ученика од 7 до 18 година. Млађи основци су научили континенте, државе и главне градове, док су старији обновили историју, упознали са различитим културама, по први пут видели ретке биљне и животињске врсте.
Средњошколци су дубље анализирали светску културу, упознали се са светским чудима, посетили музеје, галерије, националне паркове, стадионе…
Свакодневно су заједно проверавали нова знања у квизу и усавршавали своју информатичку писменост.<


Детаљан опис

Овај иновативни начин наставе започели смо 24. априла са идејом да деца за 6 дана са учитељима и наставницима Савремене који су њихови водичи обиђу свих седам континената света.

Сваког јутра у 9 часова деци се мејлом јављао њихов водич који их је водио у обилазак континента. Овај интердсициплинарни шестодневни час спојио је свет око нас, природу и друштво, географију, биологију, физичко васпитање, ликовну, музичку и општу културу и заправо је био потврда успешног функционисања нашег колектива и показао велико интересовање ученика.

Након што би од водича добили мејл, ученици су у њему проналазили мултимедијалне линкове који су их водили на крстарење виртуелним турама по музејима, галеријама и националним парковима, у 3D обилазак најлепших градова света и знаменитости које су оставили највећи владари где су уживали у егзотичним укусима и тактовима светске музике...

Да бисмо подстакли ученике да буду активни туристи а не они путници који преспавају најзанимљивије делове путовања, водичи су након сваког дана и посете одређеног континента испитивали њихова знања кроз Kahoot квиз. Резултате квиза и све “разгледнице” ученика које су нам стизале приликом путовања објавили смо на нашим званичним друштвеним мрежама.

Желели смо да децу одведемо на места која можда неће имати прилике да посете и да им свакодневицу кућне изолације бар мало улепшамо. Након што се Савремена екскурзија завршила сви ученици су добили Савремени сертификат светских путника.


Платформе и опрема

Wordpress и HTML за креирање интерактивних страница за ученике.
Photoshop за креирање слика.
Interspire за прављење мејлова.
Друштвене мреже за објаве свих активности са екскурзије.


Дигитални алати

Kahoot апликација за креирање квизова за ученике.


Литература

Б. Матановић, В. Милетић, Биологија, Уџбеник за 5. разред, Едука, Београд, 2018.
В. Биби, Galapagos: Worlds End, Dover Publications, САД, 1988.
Група аутора, Велика енциклопедија географије, Змај, Нови Сад, Србија, 2006.
Група аутора, Енциклопедијски историјски атлас света, Mono & Mañana, Београд, Србија, 2006.
Група аутора, Мала енциклопедија Просвета А-Љ, Просвета, Београд, Југославија, 1969.


Самопроцена часа

Прво смо желели да онлине екскурзију организујемо само за ученике Савремене основне школе и гимназије, али смо у току припреме екскурзије одлучили да она буде доступна и осталим основцима и средњошколцима из Србије и света. Број деце која су ишла са нама на екскурзију превазишао је наша очекивања, па смо тако имали више од 6000 ученика који су виртуелно путовали са нама.


Оцена ученика

Ученици су били одушевљени идејом и радо су узели учешће у пројекту. Већина њих је прихватила позив да се фотографише на “екскурзији” и да учествује у квизу знања.
Дајана Лештар: Ћеркица је одушевљена и пуно ће кроз ово да научи.
Марија: Сара се јако лепо проводи на екскурзији. Идеја вам је дивна! Хвала вам пуно на томе.
Светлана Башић: Свака част Савременој. Хвала и у име моје деце.


Било је подршке од

Школе


Опис подршке

Не бисмо успели да организујемо онлајн екскурзију без помоћи Савремене основне школе и гимназије. Наше колеге су нас обучиле за рад у Wordpress-у, Photoshop-у и помогли нам да се визуелно изразимо. Прихватали смо занимљиве идеје колега из школе и уврстили их у програм Савремене екскурзије.


Предности и потешкоће за наставнике

Морамо да истакнемо одличан однос који смо успоставили са децом и задовољство и похвале које смо добили од ученика, родитеља и просветних радника из других школа.


Предности и потешкоће за ученике

Није било потешкоћа са ученицима (ако изузмемо то што су нам они непрестано писали у периодима између обраћања водича и кретања на нове дестинације). На крају смо ипак били поносни што су тако нестрпљиви.


Коментар

Ако смо бар мало успели да улепшамо карантин наше деце широм Србије током пандемије коронавируса наша мисија је успела. Необичан доживљај туристичког путовања, нова знања и виртуелно дружење остаје нам у лепом сећању. Албум са нашим путницима можете погледати и на Фејсбуку Савремене основне школе и Савремене гимназије.

Напомена: Код Youtube снимка за наставу на даљину нисмо скраћивали видео, јер је Давидова мама снимила видео дужи од пет минута. Сагласност Давидове маме: https://www.savremena-osnovna.edu.rs/wp-content/uploads/2020/05/david-saglasnost.jpg

Наставак литературе која није могла да се учита у пољу за литературу:

Д. и Д. Шехић, Атлас Азије, Monde Neuf, Љубљана, Словенија, 2007.
Д. и Д. Шехић, Атлас Америке, Аустралије и Океаније, Monde Neuf, Љубљана, Словенија, 2007.
Д. и Д. Шехић, Атлас Африке, Monde Neuf, Љубљана, Словенија, 2007.
К. Дирке, Diercke Weltatlas, Westermann, Брауншвајг, Немачка, 2017.
К. Ристић, Регионална географија I, Научна књига, Београд, СРЈ, 1993.
К. Шилингтон, Encyclopedia of African History 3, Routledge, Абингдон, Уједињено Краљевство, 2013.
Л. Жупанић Шуица, Ликовна култура 2, уџбеник за други разред гимназије природноматематичког смера и општег типа, Клетт, Београд, 2015.
Л. Исенман, Илустрована Историја Света - Књига 19: Северна Америка: експанзија, грађански рат, настанак САД, Књига комерц, Београд, Србија
М. Грчић, М. Степић, Љ. Гавриловић и др., Географија за трећи разред гимназије, ЈП Завод за уџбенике, Београд, 2019.
Н. Дејвис, Europe: A History, HarperCollins, Њујорк, 1998.
О. Фењвеши, Америчке импровизације, Архипелаг, Београд, 2009.
Р. В. Франкавиља, Imagining the Atacama Desert: A Five-Hundred-Year Journey of Discovery, The University of UTAH press, Солт Лејк Сити, 2018.
Р. Робертсон, Jungle Journey to the Worlds Highest Waterfall: Angel Falls in Venezuela, National Geographic Soc, 1949.
С. Вујадиновић, Д. Шабић, Регионална географија Аустралије, Српско географско друшт