• ЈПД

#499: LISTEN! THIS IS THE WORLD CALLING!

Опште информације

  • Наставник:
    Весна Аничић
  • Назив школе:
    20. октобар, Београд (Нови Београд)
  • Тип школе:
    Основна
  • Сектор:
    Јавни
  • Општина:
    Београд-Нови Београд
  • Предмет:
    Енглески језик
  • Одељење:
    4/6
  • Број ђака:
    14 за овај час, а укупно 297
  • Тип часа/наставе:
    Систематизација градива
  • Облик рада:
    Фронтални

Циљ и исходи наставе

Циљ часа је комуникација на енглеском језику (кроз драмски комад) и утврђивање граматике и лексике кроз мноштво именица, глагола, придева, бројева. Такође и развијање драмских и креативних способности-глуме. Исходи су развијање и спровођење у дело својих идеја кроз сарадњу са другима, на задату тему, као и корелација енглеског језика са географијом, биологијом, физиком, математиком.


Детаљан опис

Уводни део часа:
Кроз драмски комад наставник (капетан свемирског брода) образлаже својим ученицима (официрима) циљ мисије-истраживање Сунчевог система да се пронађе решење за наше проблеме и спасе Земља.
Разрада:
Путовање од планете до планете, сазнања о њима и сарадња међу ученицима-официрима.
Закључак:
Спас за нашу дивну планету није ни на једној другој планети већ на Земљи јер само заједничким трудом, радом, знањем и сарадњом можемо да спасемо нашу планету и да изградимо будућност.
Сви ученици су били одушевљени да онлајн преко Zoom-a кроз глуму уче од наставника, сарађују, дају предлоге, спроводе своје идеје, истражују, исказују креативност, шале се. Нестрпљиво су чекали сваки час и тражили више и часова и материјала. Делили су међусобно све и развијали здрав такмичарски дух. Све материјале (текст, аудио и видео записе, фотографије) наставник је постављао у онлајн учионицу Zoom, и ван часова.
Оваквим начином рада на веома занимљив начин је продубљено знање из више предмета. Исходи су остварени. Ученици су одушевљени и нестрпљиво чекају нове задатке.


Платформе и опрема

Zoom-убедљиво најбоља онлајн платформа, што су и сви моји ученици потврдили. Има опције за све што је потребно у настави. Све похвале!


Дигитални алати

Све потребне информације за свој драмски комад сам добила преко Google-a. Могла сам да поделим све са Google-a директно ученицима преко Zoom-a.


Литература

Идеју за овај час сам добила од лекције The Solar System из уџбеника Happy Street 2-Stella Maidment and Lorena Roberts-OUP.
Онда сам користила сајтове:
https://space-facts.com
https://solarsystem.nasa.gov


Самопроцена часа

Мислим да су ученици 4/6 одлично презентовали научено градиво о Сунчевом систему кроз мој драмски комад на енглеском језику. Моју идеју (и неостварени дечји сан) да будемо астронаути и да тражимо спас за нашу дивну планету у свемиру су прихватили са одушевљењем. Давали су своје предлоге за час, сарађивали. бодрили једни друге, шалили се. Идеја је спроведена у дело. Исходи су остварени.


Оцена ученика

Ученици су одушевљени са онлајн наставом путем апликације Zoom, а нарочито са овим часом. Добила сам многобројне поруке и мејлове и од ученика и од њихових родитеља (што сам приложила у PPТ) са похвалама и изразима одушевљења и молбама да се овакав вид онлајн наставе и даље спроводи.


Опис подршке

Највећу помоћ и и константну подршку сам добила од свог брата Предрага Аничић, проф.енглеског језика, као и својих родитеља. Уз мене су стално били и моји ученици, њихови родитељи, колеге, као и моји пријатељи у Србији, Великој Британији, САД, Шпанији и Италији.


Предности и потешкоће за наставнике

Предности су да је сав онлајн материјал у сваком тренутку доступан и да се може презентовати одмах. Такође је сарадња наставника, ученика и родитеља продубљена и свако је доступан у сваком тренутку. Ученици су редовни на часовима, више, лакше и брже уче, заинтересованији су за рад. Родитељи у сваком тренутку имају увид у дечји рад, чак и присуствују часовима.
Потешкоће су прекид конекције интернета понекад.


Предности и потешкоће за ученике

Предности су да су ученици увек доступни, заинтересованији су за рад јер им је све онлајн занимљиво и јављају се стално, и ван часова. Редовно похађају часове.
Потешкоће су прекид конекције интернета понекад или генерално лош интернет.


Коментар

МОЛИМ ВАС ДА УКЉУЧИТЕ SLIDE SHOW (FROM BEGINNING) U MOM PPT ЈЕР ЈЕ УРАЂЕН И ЗВУЧНИ ЗАПИС И АНИМАЦИЈЕ, ДА БИСТЕ СТВОРИЛИ КОМПЛЕТАН УТИСАК. ТАКОЂЕ БИХ ВАС ЗАМОЛИЛА ДА ВИДЕО НА YOUTUBE ОДГЛЕДАТЕ ДО КРАЈА (7min 36sec) ЈЕР ЈЕ НАЈСНАЖНИЈА ПОРУКА ЗА ЦЕЛУ НАШУ ПЛАНЕТУ НА КРАЈУ. ХВАЛА УНАПРЕД!