• JPD

Priručnik

Projektna nastava kao metod podučavanja

U okviru vebinara „Prednosti, izazovi i razlike projektne nastave i nastave na daljinu“ po prvi put je predstavljen i Priručnik za sprovođenje nastave putem ovih savremenih metoda.

Projektna nastava je inovativni metod koji služi razvoju veština kao što su su timski rad, veštine komunikacije i kritičko razmišljanje, kojima svaki učenik treba da ovlada tokom svog osnovnog i srednjeg obrazovanja, a koje propisuje i novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

U Priručniku su na jednom mestu opisani najvažniji alati i resursi za realizaciju projektne nastave i nastave na daljinu, a pored toga su prikazane razlike, prednosti i nedostaci za korišćenje projektne nastave i nastave na daljinu, kao i primeri dobre prakse koji će pomoći nastavnicima u povezivanju predmeta sa primerima iz svakodnevnog života i olakšati im rad na razvoju socijalnih kompetencija kod đaka.

Autori Priručnika su Milan Petrović, team leader organizacije „Nauči me“ iz Niša i Deniz Hoti, izvršni direktor Organizacije za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva „Connecting“ iz Pančeva. Stručna saradnica je Olivera Todorović, pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Izradu priručnika i organizaciju vebinara sproveli su NALED, organizacija „Connecting“ iz Pančeva i organizacija „Nauči me“ iz Niša u saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) u okviru projekta Javno-privatni dijalog koji finansira USAID.